Mester Blousé


Twee moeders spreken over de welvarend uitziende baby van de één: “Je moet het met blauwsel inwrijven; "Mester blousé". Met echte indigo blauwsel.

- Brenneker, P (1975). Sambumbu deel 7 Willemstad, Curaçao


In ‘Mester blousé’ onderzoekt Kevin Osepa hoe zijn identiteit is gevormd door de spirituele overtuigingen en cultuur van zijn eiland. Zijn emigratie van Curaçao naar Nederland op een jonge leeftijd heeft hem niet alleen als persoon maar ook als fotograaf beïnvloed; zijn manier van kijken naar de wereld is volledig veranderd.


Binnen dit project zet hij de symboliek van de cultuur van zijn eiland in om zijn eigen levensgeschiedenis te vertellen. Als een donkere man die opgroeit in een religieuze en ‘brua’ beofende omgeving. Naast het onderzoeken van intense thema’s zoals kolonialisme, de afrocaribiën, diaspora en religie, vertelt ‘Mester blousé’ een verhaal waarin realiteit en magie binnen dezelfde werkelijkheid kunnen bestaan zonder vooroodeel of inmenging van buitenaf.


* Brua is een verzamelwoord voor spiritualiteit, rituelen, kwakzalverij, geestenleer, bangmakerij en oplichterij met geheimzinnigheid die voornamelijk op Aruba, Curaçao en Bonaire wordt beoefend. Het woord brua (mengen, verwarren) zal er niet vreemd aan zijn.  • Genomineerd voor Steenbergen Stipendium 2017
  • Genomineerd voor HKU Award categorie Artiestieke Prestatie
Using Format